A civilek elmennek a végsőkig

2017. május 30. 12:38 - nyolcoranegyven

A CÖF-re nem vonatkozna, ami a többiekre igen

 

A legérdekesebb, hogy a civilekben nyoma sincs ingerültségnek és idegességnek, a hétfői Parlament előtti tüntetés inkább hasonlított egy hippitalálkozóra, semmint az Orbán-kormány elleni harcos tiltakozásra. Így van jól, a higgadt beszédek alatt szóló Bob Dylan- és Jimi Hendrix-dalok jól ellensúlyozzák Orbánék civilek elleni riadt ordítozását. Melynek központi eleme az elmúlt hetekben a "külföldi ügynöközéssel" tarkított fenyegetőzés volt.

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója azt mondta, amíg a törvényt nem fogadják el, nem késő tiltakozni. Az igazgató szerint az "orosz mintájú" magyar törvény azt célozza, hogy megszűnjenek a civil szervezetek.

 

 

A Velencei Bizottság az utolsó mentsvár, ezt Tóth Balázs, a Helsinki Bizottság ügyvédje jegyezte meg, aki szerint a tüntetés voltaképp az elmaradt társadalmi vita pótlása. Tóth szerint jól látszik, hogy azok a civil szervezetek nem kellenek a kormánynak, amelyek szembemennek Orbánék akaratával, a CÖF-fel semmi gond, még az is belefér a képletbe, hogy 508 millió forintot kapjanak a Magyar Villamos Művektől. A "külföldről támogatott" civilek ezzel szemben akadályozzák az illiberális állam kiépítését, ezért kell eltűnniük a színről. Ha elfogadják a törvényt, mondta az ügyvéd, az utolsókig küzdeni fogunk az ellen, hogy alá kelljen magunkat vetni. 

 

 

A civilek szerint eléggé furcsa, hogy a CÖF-re nem vonatkozik az, ami a törvényjavaslatban a többiekre igen. Ennek legitim oka egyelőre nem látható. A másik, hogy a kormány már az eddigi zajos támadásaival is elérte, hogy akinek kényes a civilekkel való kapcsolattartás, megóvatosodjon, és távol tartsa magát a NER-rel szembeni akcióktól, esetleg fel is hagyjon azzal, hogy az állam helyett feladatokat átvállaló civileket segítse.

(Rab László)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyolcoranegyven.blog.hu/api/trackback/id/tr10012550575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása