Bolba Márta bátorsága

2017. október 30. 21:23 - nyolcoranegyven

Bolba Márta evangélikus lelkészt és civil aktivistát október 31-én, a reformáció 500. évfordulóján bátorságáért tüntetik ki. A díjban az az érdekes, hogy annak az Egyházfórumnak a szerkesztősége ítéli oda, amelyiket 4 vallás követői: metodista, evangélikus, református, katolikus, szerkesztenek. A "Fidentia pro ecclesia” díjat most először adják át. Ezt a társadalom perifériájára került emberek érdekében végzett sokoldalú és reményt adó tevékenységéért kapja a lelkésznő, írják.

Bolba Márta így vélekedik munkájáról:

Az emlékplakett ünnepélyes átadására 2017. október 31-én, kedden 16:00 órakor kerül sor a Wesley János Lelkészképző Főiskolán (1086 Budapest, Dankó u. 9-11.) a reformáció 500. évfordulójára szervezett minikonferencia (13:00-tól) befejezéseként.

A díjazott tevékenységét dr. Szabó Ildikó lelkész méltatja.

szerkesztés és videó: Takács Mária

Szólj hozzá!

Lakni muszáj (lenne)

2017. október 18. 11:37 - nyolcoranegyven

Hetedszer vonultak utcára az erkölcstelen, hazug rendszer ellen

Ha lakásod van, nem tudod fenntartani. Ha nincs bejelentett albérleted, nem tudsz munkát vállalni, mert nincs lakcímed. Ha mindenedet elveszted, páriaként tengeted az utcán az életed. És még a grabancodat is elkapják, mert "életvitelszerűen" heversz a padon.

A magyarok ötöde nem tudja rendesen fizetni a lakásrezsijét, a hajléktalanoknak pedig esélyük sincs arra, hogy a tetves szállások helyett önálló hajlékokban húzzák meg magukat.

Az állam magára hagyta a szegényeket, nincsenek szociális bérlakások, de lakáspolitika sincs az országban - ez a 7. Lakásmenet legfőbb tanulsága. A lakhatási támogatásokat lenyúlják a középosztály felső - politikailag pozicionált - ügyeskedői. Tavaly a bérlakások 82 százalékát gyalázatos módon nem a rászorulók kapták. A CSOK-ot se neked találta ki a NER (mi is az pontosan? Nemzeti Együttműködés Rendszere). Építési támogatást a szegény ember eleve nem kaphat, a kör bezárult.

Ne szépítsük, a keresztény Magyarország - melynek legfőbb gondja újabban a kereszténység megvédése -, nagy ívben tesz a saját szegényeire. Úgy, hogy közben álszent, hazug törvények születnek. Az idei költségvetésben 200 milliárd forint van elkülönítve "lakhatási célú kiadásokra". De ezzel, tudjuk jól, a tehetősebbek "lakásgondjait" fogják megoldani.

A lakhatási jogokért küzdő A Város Mindenkié csoport (AVM) jogi szabályozást követelt a 7. lakásmeneten, és a lakhatás igazságosságáért szállt síkra. Higgadt, nyugodt megközelítésben. A gondok mélyebben vannak. A kormányzó rend erkölcstelenségén - ami azon alapul, hogy ellopják és felélik a szegényekre szánt pénzeket is - nem lehet sima szabályozással átlépni. (A videó fekete-fehér; hozzáigazítottuk a NER színeihez, 8:40)

Szólj hozzá!

Egyéves a bezárt Népszabadság

2017. október 09. 10:48 - nyolcoranegyven

OSE: Az emlékét nem tudták teljesen eltörölni

Október 8-án volt egy éve, hogy az orbáni rendszer - üzleti okokra hivatkozva, valójában politikai céllal - bezáratta a Népszabadságot, az újságírókat szélnek eresztették, az olvasóknak fügét és Magyar Időket mutattak. A 60. születésnapja előtt egy hónappal kinyírt újság munkatársai és olvasói vasárnap Bächer Iván kőrisfájánál emlékeztek meg az "októberi sajnálatos eseménynek" nevezett döntésről. Melynek nyomán a lapot kiadó Mediaworks-öt átjátszották Mészáros Lőrinc kezére. 

Hogy zárták be a Népszabadságot? Ez viszonylag egyszerűen történt (felhívták Heinrich Pecinát, és azt mondták neki: Jetzt!). Olyan súlyos döntésről volt szó, amit nem lehet elképzelni Orbán Viktor nélkül. Az újabban Soros Györgyöt hajkurászó miniszterelnök már 1990-ben is be szerette volna záratni a (pártállami) Népszabadságot, de aztán mégis kénytelen volt kivárni az alkalmas pillanatot. 

Az olvasók nem felejtenek, és nem kezdtek Magyar Időket olvasni. Emlékeznek azokra a szombat délutánokra, amikor ebéd után le lehetett roskadni a pamlagra, és zörgetni lehetett a (világszerte válságban lévő, lehet, hogy éppen kihaló) papírújságot. 

Az újságírók sem felejtenek, ezért mentek a Bächer Iván által ültetett fához. Titokban azt várták, hogy több kolléga ott lesz a közös emlékezésen, ez aztán elmaradt. A bezárt Népszabadság már nem lett sajtóügy, pedig a szervezők törődtek azzal is, hogy messze legyen a lapzárta, és ne kezdődjön túl korán a "buli". A Népszabadságot fénykorában gyakran érte az a vád, hogy érzéketlen a vidéki/szakmai/bajba jutott lapok sorsa iránt. Most, amikor a bezárt újság ügye lassan, de biztosan elfelejtődik, ez is szóba került a rendezvényen. A Szabad Pécsnek átadott Népszabadság-díjjal a bezárt lap munkatársai azt szerették volna jelezni, hogy új lapot ugyan nem indítottak, de figyelnek a magyar sajtópiac eseményeire. 

Apropó új lap. Miért nem indították el a népszabisok a Helikopter munkacímen futott weboldalt? Folytak erről lázas tárgyalások, aztán nem lett belőle semmi sem. A papírújság kiadói háttér nélküli alapítása eleve lehetetlen volt, de egy honlap összebütykölése nem okozott volna gondot a korábbi hír- és véleménygyártó újságírói közösség számára. Miután e sorok szerzője is munkatársa volt (nem sokáig, mintegy 30 éven át) a Népszabadság alkotói gárdájának, el lehet mondani, hogy az újraindítandó periodika hosszú hónapokon át téma volt a felborult szerkesztőség életében. Murányi András főszerkesztő a 8.40 videosorozatában számolt be arról, hogy befektetőkkel tárgyal (eredménytelenül).

A kollégák egy része tavaly októberben attól tartott, hogy beszállni az online piacra a népszabadságos online lemaradással eleve kudarcra ítélt vállalkozás. Mások arra az álláspontra helyezkedtek (én is - R.L.), hogy el kell kezdeni a nulláról, és vállalni kell a bukás kockázatát is.

Igen ám, de ebből nem lehet megélni. Az újságíró pedig - a pékhez és a BKV-ellenőrhöz hasonlóan - fizetésből tartja el a családját. Egy körülbelül két nap alatt összeüthető honlap 8-10 embernél többet nem tud eltartani. Az pedig édeskevés. Lehet, hogy elsősorban ezért halt el a Helikopter ötlete. Meg talán azért, mert nem volt a szerkesztőségben olyan vezéregyéniség, aki egy kicsiny közösséget maga mögé tudott (és mert) volna állítani. És legalább azt megtette volna, mint amit Szombathy Pál meglépett a Magyar Hírlap bezárása után. Szombathy vállalta a kockázatot, és Pont néven új lapot indított, ami aztán gyorsan megszűnt. A volt főszerkesztő mégis emelt fővel zárta le a régi Magyar Hírlap-időszakot. Miután hasonló próbálkozás nem történt a Népszabadságnál, nem tudhatjuk meg, mi történt volna a Helikopterrel.

Friss hír, hogy Kereszty András egykori főszerkesztő-helyettes egy évvel az OSE után a napokban kezdte gründolni az Új Népszabadság-blogot, őt is, miként másokat, az elkeseredés vezette, a pénz nélkül indított blog sorsa kérdéses, kétséges. Nem említhető együtt egy nagy szerkesztői közösség későbbi sorsának alakulásával. 

Na, mindegy. (Rab László, 2017. október 9.)

A Nyolc óra negyven teljes videosorozata a Népszabadság bezárásáról itt érhető el

7 komment

Összeesküvés-elméletek a Népszabadság bezárásáról

2017. október 04. 18:39 - nyolcoranegyven

Mi lett volna itt, ha Soros beáll az újság mögé?

A Népszabadság 2016. október 8-i bezárása után a szerkesztőségen belül, az olvasói körben és a politikai-értelmiségi fórumokon is elkezdődött a találgatás arról, mi verte ki a biztosítékot annyira, hogy a hatalom a lap azonnali megszüntetéséről döntött. Ez olyan súlyú lépés volt, és olyan következményekkel járt, hogy azt Orbán Viktor tudta nélkül senki nem vállalhatta magára. Egy tavalyi interpretáció szerint Heinrich Pecina, a Mediaworks osztrák tulajdonosa akkor döntött a bezárásról (2016. október 7-én este), amikor valaki azt mondta a telefonba Budapestről: - Jetzt. 

Radnóti Sándor egyetemi tanár három ügyet említett, amelyek a bezárás előtti hetekben irritálhatták a Fidesz legfelsőbb hatalmi körét. A nemzeti bank elnökének lakásbotránya mellett Rogán Antal nevetséges helikopteres repdeséséről számolt be az újság (ennek jelentősége abban volt, hogy Rogán letagadta a később fotókkal igazolt tényt), de a lap legsúlyosabb bűne az volt, hogy éles kommentárokkal világított rá a népszavazás nyilvánvaló bukására (amelyet Orbánék világra szóló győzelemként ünnepeltek). 

 

- Hogy be fogják zárni, arra évek óta fel voltam készülve - mondta Bitó László író, orvos-kutató a 8:40 kamerája előtt, és felvezetett egy érdekes konstrukciót. Bitó szerint "ki lett adva" valakinek, hogy tudja meg, kik szivárogtatták ki a Matolcsy-lakásügyeket és a Rogán-féle helikopterezés történetét. - A kínvallatás már nincs divatban - jegyezte meg Bitó -, akkor rendezzük meg... ott lesz az összes komputer meg jegyzet, könnyen a "súgó" nyomára lehet jutni. (Ez eléggé életszerű, és tiszteljük Bitó László írói fantáziáját, a szerkesztőség tagjai péntekre valóban minden holmijukat összedobozolták, valóban ott maradtak a hozzáférhetetlen számítógépek is, a holmihoz később hosszú időn át nem lehetett hozzájutni; annyit mégis megjegyzünk, hogy a modern infotechnológia korában más módszerek is vannak arra, hogy egy kiszivárogtatót elkapjanak - R.L.) 

A szerkesztőség bezárása után (amelyet Pecina magyar helytartója, Katona Viktor vezérigazgató hajtott végre) megszólalt a 8:40-es videosorozatban Murányi András főszerkesztő is (aki újabban a zoom.hu vezetőjeként tüsténkedik). Murányi nyilatkozatának legérdekesebb része, hogy befektetőkkel tárgyalt egy új orgánum indításáról, melyből aztán nem lett semmi. A főszerkesztő nyilatkozatából az derül ki, hogy már a nyár folyamán eljutottak hozzá a hírek arról, hogy "ez a garnitúra (Mészárosék) átveszi a Mediaworks irányítását", és erről az információról tudtak a szerkesztőség vezetői is. A főszerkesztő azt is megemlítette, hogy október 7-én este volt egy hisztérikus hangulatú értekezlet a Mediaworksnél, ahol szóba került, hogy mi következik másnap. "Volt egy személy, aki kikelt a döntés ellen" - mondta Murányi, aki arról is beszámolt, hogy tárgyalt egy új lap indításáról olyan befektetőkkel, akik rokonszenveztek a Népszabadsággal. Az erre vonatkozó kijelentések 4.00 percnél kezdődnek. 

 

Nem tudjuk, ki lehetett a "rettentően félő magyar nagytőkés", aki budai villájában fogadta Murányit. Mellette külföldi "befektetőjelöltekkel" is tárgyalt a főszerkesztő, nagyköveteket is felkeresett, sikertelenül. Egy évvel a gyászos események után belegondolni is rossz, mi lett volna itt, ha a Soros Foundation odaállt volna 2016 őszén az Új Népszabadság mögé. Értesüléseink vannak arról, hogy a CEU integritását féltették. Sajtópletykák szerint ugyanis az orbáni adminisztráció már évekkel ezelőtt megüzente a magyar származású milliárdosnak, hogy lassabban a testtel, óvatosabban bánjon a magyarországi portfólióval, különben baj lehet a CEU-val...

A Nyolc óra negyven Népszabadságos videosorozata itt érhető el.

Az újság bezárásáról és a 8:40 születéséről szóló bejegyzésünk itt található

Az újság megszüntetésének egyéves évfordulóján az újságírók és az olvasók Bächer Iván fájánál, a Pozsonyi úton tartanak vasárnap délelőtt 11-kor megemlékezést. (Rab László)

*

A Nyolc óra negyven adományokból és az önkéntességből él. Támogasd a 8:40-et, és akkor újabb videókat tudunk készíteni.

Számlaszámunk: 11708001-20555715-00000000 Civil Művek Közművelődési Egyesület A közleménybe írd be: 8:40 videó

 

 

7 komment

Egy éve zárták be a Népszabadságot

2017. október 03. 14:37 - nyolcoranegyven

Avagy: miért lettünk mi 8:40?

2016. október 8-án, szombaton reggel 8 óra 40-kor tette ki a Mediaworks kiadóvállalat a nol.hu oldalára, hogy felfüggeszti a Népszabadság megjelentetését. A kiadót ezután villámgyorsan átjátszották Mészáros Lőrinc érdekeltségébe. A Népszabadság kinyírása olyan horderejű döntés volt, amit nem lehetett végrehajtani Orbán Viktor tudta és akarata nélkül. A miniszterelnök már az 1990-es rendszerváltáskor is megpendítette ezt a lehetőséget, de akkor még nem volt hozzá elég hatalma, hogy véghez is vigye. 2016-ban már más volt a helyzet. 

A lap bezárása után hoztuk létre a Facebook-on a Nyolc óra negyven képközösséget, és azt a célt tűztük ki, hogy megmutatjuk az újság lefejezésének pillanatát. Azt akartuk, hogy ne lehessen elfelejteni az erőszakot, amelyet az orbáni hatalom hajtatott végre a nyaloncaival. A videosorozatban ismert emberek, újságírók és olvasók szólaltak meg. Parti Nagy Lajos író után rögtön egy olyan hajléktalant beszéltettünk, aki a népszabadságos Fedél nélkül-akció révén jelentős bevételre tehetett szert. 

Az elkövetkező napokban újra elővesszük a videosorozatot, szemlézzük az egy évvel ezelőtti felvételeket. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a Facebookon mellénk álltak, és a Népszabadság bezárásáról készített egypercesek után sem tévesztettek bennünket szem elől.

Köszönet mindazoknak (Bodnár Marinak, Gyimesi Annának, Nagy Rolandnak, Halmai Katinak, R. Hahn Veronikának, Horváth Gábornak, Urbán Csillának és másoknak), akik részt vettek a videók készítésében. Külön köszönet Szikszai Rémusz színész-rendezőnek, aki főcímünk főszereplője volt.

A Nyolc óra negyven adományokból és az önkéntességből él. Támogasd a 8:40-et, és akkor újabb videókat tudunk készíteni.

Számlaszámunk: 11708001-20555715-00000000 Civil Művek Közművelődési Egyesület A közleménybe írd be: 8:40 videó

Köszönjük. (Rab László, Takács Mari, Seregély Ágnes)
15 komment

'18 még meglesz nekik

2017. augusztus 30. 11:48 - nyolcoranegyven

Utána csúnya véget ér a Fidesz-rendszer

A Momentum Mozgalom hétfői tüntetésén rögzítettük a jóslatot. A fiatal rendszerkritikusok, akiknek ténykedését jókora fanyalgással fogadja az ellenzéki politikai mező, Vlagyimir Putyin újabb budapesti látogatásának napjára időzítették Sánc utcai tiltakozásukat. Fáklyákkal és zászlókkal vonultak a Citadellára, ami a kívülállók számára eléggé érthetetlennek tűnt. Nem a célkitűzések (az európai értékek védelme, az orbáni rendszer putyinizálódása elleni fellépés stb.), hanem a jellegzetes budai helyszín miatt.

A Sánc utca környéke valóban nem az a tipikus munkáskerület, az már biztos. De hát miért ne lehetne itt tüntetést szervezni? Az is elég unalmas, amikor a tiltakozók automatikusan a Kossuth térre vonulnak. Nyugodtan mehetnének néha Csepelre vagy a BAH-csomóponthoz is.

A résztvevők családias és kedves hangulatban készülődtek. Szívélyesek voltak, transzparenseket készítettek, látszott, hogy örömmel jöttek. De találkoztunk a NER által meghonosított tüntetőfajtával, a bokor tövében a telefonját nyomkodó lázadóval is, aki interjúkérésünkre azt felelte: nem szeretné.

- Mit nem szeretne? - kérdeztünk vissza.

- Azt, hogy rajta legyek a képeken.

- Így azért elég nehéz lesz - ütöttük el a dolgot, és föltettük ugyan magunkban a kérdést (Minek megy tüntetni az, aki nem vállalja az arcát?), de megértettük a mélyebben rejlő okokat. Állami cégnél, önkormányzati hivatalban dolgozva vagy más fideszita helyen alkalmazott emberek számára valóban kellemetlen lehet az ország oroszok kezére való átjátszása ellen ágálni.

Putyin, a holland "balhé", Mészáros Lőrinc és a maffiakormányzás volt a fő téma, ezek azok a tüntetésre hívó témák, amelyek megmozdítanak 2-300 embert. Ami nem sok, de a Momentum esetében azért máshogy esnek a dolgok. Az olimpiarendezés elleni aláírásgyűjtés sikere is azt jelezte, hogy sok a fiatalok körüli szimpatizáns. Még azt is elnézik nekik, amikor hibáznak. És nem foglalkoznak olyan apróságokkal, hogy a Putyin-látogatás előestéjén a mozgalmárok újra Marx térre nevezték át a Nyugati teret, és a városban 1972-es (pártállami) Népszabadságot kezdtek osztogatni. Erről aztán élénk vita bontakozott ki a Facebookon, merthogy a Népszabadságot egy éve, október 8-án nyíratta ki az Orbán-kormány (erről a 8:40 terjedelmes videosorozatot helyezett el a Facebook-on és a Youtube-on.)

Újszerű volt a gellérthegyi tüntetésen, hogy eljött a székesfehérvári Momentum-sejt is, ami jelzi, hogy Fekete-Győrék tényleg hálózatot kezdtek építeni. A felvonulást Európamenetnek nevezték, elegáns volt és békés. A résztvevők is inkább a Momentum által gyakorolt gesztuspolitizálást értékelték benne, nyilván nem akartak kövekkel hajigálni, és itt olyan téli palota sem található, amit a retróhelyzetnek megfelelően el lehetett volna foglalni. Lenn a Dunán sem úszott az Auróra, viszont a környékben annyi rendőr tüsténkedett, hogy olykor azt gondoltuk, mintha minden tüntetőre jutott volna egy-egy poszt.

A Czakó-cukrászda kertje bezzeg tele volt. A külföldiek izgatottan fotózták a zászlós népet, a szemközti futballpályán gyerekek kergetőztek az Orbán-rendszer TAO-jából telepített műfüvön.

Miközben augusztus 28-án este a momentumosok Európát védték, a Citadelláról azt lehetett látni, hogy Putyin hátsójának kiterjedt árnyéka visszavonhatatlanul szétterült a magyar főváros fölé. (Rab László)

Szólj hozzá!

Megáll az alpolgármester esze

2017. június 30. 14:44 - nyolcoranegyven

Vita az Auróráról a Józsefvárosban

Megáll az eszem! - mondja többször is a nyolcadik kerületi alpolgármester, Sára Botond, aki egy közbiztonsági fórumon vett részt 29-én, a téma az Auróra-ügy volt. De Sára úr a jelek szerint már elfelejtette, vagy nem hallott még olyanról, hogy az állampolgár nemcsak arra van, hogy végrehajtsa az önkormányzati határozatokat, olykor kérdezősködik is, ami nyilván kellemetlen lehet ott, ahol ehhez nincsenek szokva.

- Ön az én beosztottam - mondta a polgár az alpolgármesternek, és emlékeztette rá, hogy kitől kapja a fizetését.
Ettől azonban az alpolgármester még zabosabb lett.

Az Auróra kertjének és kioszkjának bezárását nehezményezte különben a hallgatóság egy része, olyanok is voltak, akik szóvá tették, hogy a rendőrség miért állt ennyire nyilvánvaló túlbuzgalommal a helyhatóság oldalán.

A hosszú vita minden pillanata aranyat ér. Azt mutatja meg, milyen nehéz visszatérni a normális kerékvágásba ott, ahol a hatalom mellőzi az önmérsékletet. És azzal takarózik, hogy inkább a kétharmadot szolgálja. 

Amúgy a Józsefvárosban, ahol az alpolgármester azt tanácsolta az állampolgárnak, hogy fogja vissza magát, sok más magyar helyhatósági helyszínhez hasonlóan újra kell tanulni az önkormányzat fogalmát. Ez nem egyenlő a polgármesteri hivatallal vagy a hatósági osztályokkal. Az önkormányzat azt jelenti: a képviselő-testület, meg az összes helyi polgár együttvéve.

Az is beletartozik ebbe a különös halmazba, akinek az a mániája, hogy kérdezzen. (Rab László, 2017. június 30.)

12 komment

Az Auróra-ügy

2017. június 29. 10:11 - nyolcoranegyven

Avagy: Ne hülyülj, Máté, átlátunk a szitán

Talál 30 rendőr 6 személynél egy razzia során 1,9 gramm kábítószert. A 8keres média az Auróra Közösségi Házat drogelosztó központnak láttatja. Jaj. Ez a gagyi fedősztori, ami a nyolcadik kerületi kulthely bezáratásának valódi okát eltakarja. A kábítószer-duma annyira átlátszó, hogy Kocsis Máté se veheti komolyan.

Nem is lehet.

Az Auróra kinyírása mögött mélyebben fekvő okok húzódnak meg. Választ kaphatunk általa a sorosozás rejtettebb (zsidóellenes) igazi természetére. Elébb azonban jöjjön Bolba Márta evangélikus lelkész, aki független képviselő szeretett volna lenni a Magdolna-negyedben, de Kocsis jobbkeze nyert. 

Az Auróra Közösségi Házat (melyben a hétvégén a Pride eseményeit is rendezték volna) egy 2002-ben egyetemisták által létrehozott egyesület működteti. A MAROM Klub Egyesület célja, hogy "a zsidó művészetet, történelmet és a vallási hagyományokat összekösse és a kortárs kultúra kontextusában értelmezze." A MAROM az élményalapú zsidó informális oktatás területén számos egyedi és előremutató projektet valósított meg - írják magukról honlapjukon az alapítók. Több ezer olyan zsidó fiatalt szólítottak meg és vontak be programjaiba az elmúlt években, akik közül a legtöbben azelőtt egyáltalán nem kapcsolódtak a zsidó közösséghez. A MAROM Klub Egyesület programjai nyitottak minden érdeklődő számára – származástól és öndefiníciótól függetlenül. A MAROM önkéntesekkel dolgozik (kb. 50 fő), akik olyan programokat valósítanak meg, amelyek több ezer fiatal számára teszik elérhetővé az “új zsidó kultúrát” Magyarországon és nemzetközi viszonylatban.

Na, ez a legidegesítőbb a sorosozó fideszhatalom számára. A MAROM 2014 óta működik az Aurórában, 2006 óta pedig szervezi a Bánkitó Fesztivált, amivel szintén gondok vannak mostanában. Egyrészt kell a fideszes rendezvényszervező maffiának, másrészt szintén zavaró, hogy a budapesti liberális (fideszül: zsidó) értelmiség tartja a kezében. Nem lepődnénk meg, ha a bánki projektet meglepnék némely NAV-ellenőrök nem sokkal a fesztivál megkezdése előtt.

De a lényeg.

A MAROM-ról szó volt nemrég egy új magyar neofasiszta szervezet, az Identitesz zászlóbontásán is. Ott voltunk, láttuk, hallottuk, amint a Stop Soros című konferencián a 64 vármegyés radikálisok és a Pázmány egyetem tisztázatlan politológusai egymásra találtak.

Felszólalt a rendezvényen Nick Griffin, az angol szélsőjobb vezetője is, akiről a 444 azt írta, tervezi a Magyarországra költözést. Édes hazánk ugyanis alkalmasnak tűnik neki arra, hogy küzdjön a "rasszista zsidó összeesküvés" ellen. Griffin előadásában pontos ismeretekkel rendelkezett a MAROM-ról. Az angol neonáci vezér "percekig beszélt az Auróra utcai, Auróra nevű szórakozóhelyről, ami szerinte a drogok, a cigánybűnözés és a baloldali fiatalok fellegvára. Még a Marom nevű zsidó ifjúsági szervezet is név szerint kapott említést..."

Nicsak, nicsak. Nem ugyanaz, amit Griffin mondott, mint amivel a fideszhű média (azaz a kormány) puhítja az agyunkat? CEU vagy Auróra? Egyre megy. A nyolcadik kerületi polgármester végül is ugyanarról az asztalról csipeget, amelyet Orbán Viktor elvbarátai terítettek meg. Azon, hogy az Auróra bezárásáról korunk beobachtere, a Pesti Srácok hamarabb értesül, mint maga az Auróra, már nem is csodálkozunk.

Miközben délelőtt Orbán (Horthy őfőméltósága kivételes államférfiúságáról szóló himnusza után) arról győzködi a magyarországi zsidóságot, hogy soha ekkora biztonságban még nem volt része, délután a kerület simán bezáratja az univerzalista fiatal zsidó értelmiségi MAROM Auróráját.

Az inkvizíció köszöni szépen, folytatódik, igényli a nép. Az 1,9 gramm marihuánát felejtsük el. Az ugyanis: baromság. (Rab László)

15 komment

Feszkó a téren

2017. június 20. 17:36 - nyolcoranegyven

A kormány célja a civilek teljes megfélemlítése

Véleményeket gyűjtöttünk a Március 15-e téren, a civiltörvény elfogadása utáni személyes stratégiákat kutattuk a civil tüntetők között, a színpadon játszott a Puszi zenekar, rögtön utána Vágó Gábor következett, és egy pasinak pont ezalatt a beszéd alatt jutott eszébe, hogy neki alkotmányos alapjogai vannak. Jókora kalamajka lett a dologból, felvettük. 

A kis jelenet azt is igazolta, hogy megvannak a tervek arra, hogyan lehet szétüvölteni a polgári ellenállást. A cél a civilek elleni összehangolt támadásokkal pont azok megfélemlítése, akik nem kapnak ugyan külföldről pénzt - mert jelentős külföldi adományokra csak a nagyok számíthatnak -, de óvatosodjanak meg, ne lázadozzanak a liget miatt, ne akarják a nyomorult fákat megvédeni, húzzák be fülüket-farkukat, kushadjanak, majd a körzet fideszes párttitkára mindent elintéz helyettük. Az orbánizmus a társadalmat szeretné végképp elgyengíteni azzal, hogy felszámolja a társadalmi ellenállást.

Találkoztunk egy idős hölggyel, aki tisztes távolságból figyelte az eseményeket. Nem rohant a színpadhoz, nem ténykedett és ma sem ténykedik egyetlen civil szervezet munkájában sem. Érdeklődőként volt jelen. Tanult emberként, egykori közgazdász külkeresként, akinek nyilatkozata tipikus, tele van tanácstalansággal és szomorú csalódással. Sokan érzünk ugyanígy. Szerettük ezt az országot, és fel sem merült bennünk, hogy elmenjünk. Ma viszont már úgy vagyunk vele, hogy azért nem lett volna baj, ha annak idején bátrabbnak bizonyulunk. Egyelőre ennyi, fogadjátok a videókat szeretettel, toljuk a többit is. 

(Tettek ideje, június 18, Budapest, Takács Mária - Rab László)

5 komment

A terror árnyékában

2017. június 04. 18:35 - nyolcoranegyven

Fiatal magyarok, akiket megérintett az erőszak szele

Nehéz átlátni, hogy milyen az, amikor valaki beáll egy szélsőséges szervezetbe, és úgy érzi, hogy valamit feltétlenül "tennie kell". A terrorizmus társadalmi mozgatórugói túl bonyolultak ahhoz, hogy pontosan bele lehetne látni. De az biztos, és ez a londoni és párizsi merényletek fényében is látszik, hogy Közép- és Kelet-Európa nincs olyan távol a terrorizmus gócaitól, hogy eleve kizárható lenne a peremrészeken a terrortámadás.Húsz éve Szarajevóban egymást érték a támadások, melyek mögött szintén terroristák álltak. 

Tóth Luca animációs filmes véleményét összegeztük így, aki három évig tanult Londonban. Igaz, amikor ott élt, nem került a közelébe támadásnak.(Szombaton egy fehér furgonnal három férfi nagy sebességgel járókelőket gázolt a London Bridge-en, embereket késelt az utcán és a pubokban. Mindegyiküket lelőtték, az Index beszámolója itt olvasható.) 

- Veszélyérzet nincs bennem - mondta a fiatal filmes, és hozzátette, arra nem szokott gondolni, hogy bármikor felrobbanthatják a metróban vagy máshol, a rendőri jelenlét Franciaországban, Németországban vagy Angliában mégis megriasztja. 

A 8:40 korábban is közölt terrorizmus-tematikájú videókat. Bucsi Réka, aki szintén animációs filmes, akkor járt Párizsban, amikor a Bataclan-támadás történt. - A stúdióban mindenki higgadt maradt - mondta Bucsi Réka -, ez a normális magatartás, semmi nem indokolja, hogy az ember attól való félelmében, hogy történik vele valami, eleve otthon maradjon. - Annak az esélye, hogy történjen velem valami, igen kevés - mondta a filmes. - De azért ott van az emberben, ha Londonban, Párizsban, különösen ha Isztambulban jár, hogy van valami, amitől esetleg tartania kell.

Bucsi Réka utazással, munkával és terrorizmussal kapcsolatos élményeiről itt beszélt: 

(Támogasd a 8:40-et!
Számlaszámunk: 11708001-20555715-00000000 Civil Művek Közművelődési Egyesület
A közleménybe írd be: 8:40 videó)

7 komment