A lábon lőtt Magyar Nemzet

2018. április 14. 09:36 - nyolcoranegyven

A választás lett a végzete a 80 éves újságnak

Simicska Lajos a költészet napján bezárta a Magyar Nemzetet, az újságírók május elejéig még kapnak fizetést, aztán ha nem sikerül eladni, úgy járnak, mint a Népszabadság közössége: szélnek eresztik őket. Orbán Viktor régi harcostársa csomagban szeretné eladni a Lánchíd Rádiót, a Heti Választ és a napilapot. Nem lesz könnyű, de az újságírók most még reménykednek. Tompos Ádámmal és Pintér Bencével beszélgettünk arról, mi történt az utolsó napon, illetve a G-nap utáni években. Az, hogy a kudarcos választási eredmény volt a közvetlen kiváltó ok, magától értetődő. 

A sok legendás cikk közül egynek a születését idézzük fel, azt szemléltetjük vele, hogy milyen Orbán Viktor és a Fidesz elgondolása a sajtó működéséről. Amikor fodrozódott Schmitt Pál köztársasági elnök plágiumügye (jellemző, hogy ebbe bukott bele, és nem abba, hogy az Astoria vendégeit lehallgatták az államárti magyar időkben), volt egy kis félreértés az akkor még erősen lojális szerkesztőségben. Többen azt hitték, megvan Schmitt kilövésére az engedély,. ezért a vezető publicisták többen és közösen szerkesztőségi cikket írtak, amelyben azt ajánlották Schmittnek, hogy a szakdolgozat-lopás ügyben a helyzet tarthatatlan, eljött az idő, le kéne mondania. A cikk megjelent, és nagyon súlyos állítások voltak benne.

"...Szépnek gondolható gesztus kitartani a valóban mértéket nem ismerő, iróniának hazudott, mocskolódó bírálatok nyílzáporában. Csak éppen haszontalan, felesleges. Ez a harc megnyerhetetlen. Az intézmény rombolása, a tisztességes közéletbe vetett hit porladása így megállíthatatlan. Világos ez, mint az egyszeregy. És gondoljunk csak bele, hogyan beszéljen ezek után tisztességről, becsületről, hitelességről politikus ebben az országban? Hogyan állíthatnánk azt, hogy ez most már nem az a bizonyos következmények nélküli ország? Azzal kezdtük, Schmitt Pál elmulasztotta a nagy lehetőséget. De a döntését bármikor átgondolhatja. Minél később teszi, annál rosszabb lesz. Neki és nekünk." (Elnök úr, gondolja át! 2012. március 29.) 

A cikk megjelenése után a legenda szerint Orbán Viktor "meglátogatta" a szerkesztőséget, vitte magával a Magyar Nemzet elnök uras számát, az újságot ledobta az asztalra, és azt mondta: "Lábon lőttél, Gábor." A summa Liszkay Gábornak volt címezve, aki aztán a G-nap után az elsők között mászott ki a lövészárokból, és nyomban hátat fordított Simicska Lajosnak. Ezt tették a nagynevű újságírók közül is többen. Akik maradtak, azokkal a politika olykor feltörölte a padlót. 

Még valami. Tompos Ádám mesélt vidéki kalandjairól is. Itt a legfrissebbet idézzük. Azt, ami voltaképp megfejtése a Fidesz hallatlanul sikeres vidéki eredményének. Telefon van benne, meg a Fidesz kenyerén élő szavazó, aki április 9-én reggel egy fotóval sétál be a munkahelyére, hogy megmutassa, jó helyre tette-e az X-et. Nem olyan bonyolult ez az egész. (Rab László, 2018. április 13.)

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyolcoranegyven.blog.hu/api/trackback/id/tr6813833756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycmen 2018.04.15. 10:38:57

"Simicska Lajos a költészet napján bezárta a Magyar Nemzetet, az újságírók május elejéig még kapnak fizetést, aztán ha nem sikerül eladni, úgy járnak, mint a Népszabadság közössége: szélnek eresztik őket. "

Mi a lábon lövés? Egy befektető kiszáll. Költői hasonlattal, használta őket a politikai céljaira, majd kitörölte velük a seggét és lehúzta őket a klotyón! Üdvözlöm az újságírókat a piacgazdaságban, számos más "bérmunkás" járt már így! És kérem ne kezdjük a "meggyengült a független ellenzéki sajtó" dumát!

arabok balrol 2018.04.15. 11:34:19

mitől lenne hallatlan

mindenki tudta h a Fityisz szarrá nyeri magát....5 éve is, 3 éve is....1 éve is 1 hónapja is

mirölll beszélsz kisbuzi

igen?

lobaszopiatej 2018.04.15. 11:42:46

@Cycmen: "És kérem ne kezdjük a "meggyengült a független ellenzéki sajtó" dumát!"

A magyar sajtópiac kicsi, állami megrendelések a fő bevétel.
Ahova állambácsi teszi a hirdetéseket, ott van megélhetés. Ahová nem teszi, ott nincs.

Ez a sajtó számára nem piac, hanem valódi kommunizmus.

Tom66 2018.04.15. 12:28:26

@Cycmen: Nagyon jól látod. Ráadásul, ebben az esetben még a gerinctelen újságírókat sem sajnálom. Egyik napról a másikra megtörtént náluk a metamorfózis.

monddazigazatmar 2018.04.15. 12:30:18

1. Ha jó ujságírók lennének, akkor vennék a lapjukat, és nem egy milliárdosnak kéne finanszírozni. Nem szűnne meg.
2. Ha jó ellenzéki ujságírók lennének, akkor meg tudták volna győzni az országot, hogy kire kell szavazni
Minden téren szarok, ez van.

(Ja, persze, ezért nyert a fidesz. Mert minden cég minden főnöke fideszes... Arról nem beszélve, hogy manapság úgy kell lasszóval fogni a munkavállalókat, nyilván tömegesen rúgnának ki embereket ha nem oda szavaznak. Nagy kár lesz ezért a remek tényfeltáró újságíróért, írjon sci-fit.)

monddazigazatmar 2018.04.15. 12:32:20

@lobaszopiatej: Jó újságot kéne írni, hogy vegyék az emberek.
Már bocs, és nem az indexet akarom fényezni, mert a jótól nagyon távol állnak, de mintha megélnének, és nem nagyon látom a kormányhirdetéseket rajta.

Cycmen 2018.04.15. 12:52:56

@lobaszopiatej: "A magyar sajtópiac kicsi, állami megrendelések a fő bevétel.
Ahova állambácsi teszi a hirdetéseket, ott van megélhetés. Ahová nem teszi, ott nincs."

Mindenhol van tulajdonos és annak politikai érdekei, amit a független újságírók betartanak, mert kivágnák őket! A hirdetés is piac ott hirdetnek ahol "fogyós" lap van piacilag, az állami hirdetések plusz és nyilván nem a Hócipőben hirdetnek! Én Magyar Fórum olvasó voltam, de Horn alatt egyszer sem láttam benne állami reklámot. Ezt lehetne még boncolgatni, de ha úgy nézzük, akkor a független sajtó miért akarja korrumpáltatni magát állami reklámmal?

Cycmen 2018.04.15. 12:55:06

@monddazigazatmar: Már bocs, és nem az indexet akarom fényezni, mert a jótól nagyon távol állnak, de mintha megélnének, és nem nagyon látom a kormányhirdetéseket rajta.

Nagyon jó példa! Nekem sem a szívem csücske, de látszik rajta a szakértelem és rendszeresen olvasom.

lobaszopiatej 2018.04.15. 13:02:15

@monddazigazatmar: "@lobaszopiatej: Jó újságot kéne írni, hogy vegyék az emberek.
Már bocs, és nem az indexet akarom fényezni, mert a jótól nagyon távol állnak, de mintha megélnének, és nem nagyon látom a kormányhirdetéseket rajta."

Az index nem jó, csak nincs más ami jobb. Olvasd csak vissza, tele van kívánságalapú baloldali orientáltságú találgatással.
Egyetlen ami miatt jobb mint a többi orgánum, hogy mindig leírják hol hibádzik a cikk.

Persze nem az a lényeg hogy jó legyen, hanem hogy olvassák. Ezért szórakoztatónak is kell lennie.
Oknyomozásra már nem telik nekik, arra ott az átlátszó (egyéb pénzekből).
Az oknyomozás volna a lényeg, a friss hírek máshonnan összeszedegetése mellett.

Hasonlítsd össze a fosrigóval. Buzizó és szándékosan hazudozó cikkek tömkelege, tele állami megrendeléssel. Jól megy nekik, hűde jó újság.

nick papagiorgo 2018.04.15. 13:28:17

Egyetlen olyan napilap sincs, ami önmagából megél. Az online dolgok se.
Kell mögé egy olyan illető, aki fantáziát lát benne és szponzorálja.
Megesik, hogy ez az illető kicurikkol a buliból, eddig megérte saját zsebből fedezni a veszteségeket, mostantól már nem, elég volt, csak a pénzt viszi.
Ettől ez még nem a sajtószabadság vége, csak egy piaci fordulat. Ennyi.

röf 2018.04.15. 14:19:31

@lobaszopiatej:
Tévedsz.
Az RTL Klub kőkemény kormányellenes dumával is jól megél.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2018.04.15. 14:50:49

Nem tudok olyan újságot sajnálni, amely kiszolgál valakit vagy valamit. Akkor sem, ha ez a közelmúltban történik.

lobaszopiatej 2018.04.15. 16:45:55

@röf: "Tévedsz. Az RTL Klub kőkemény kormányellenes dumával is jól megél."

Az RTL Klub szórakoztató tartalmak műsorszórásából él (tudod: filmek, műsorok, stb...).

nemecsekerno_007 2018.04.15. 18:41:25

@Cycmen: nálunk még sokan rácsodálkoznak a piaci viszonyokra így 28 évvel a rendszerváltás után is. Vannak akik kb. ugyanennyi ideje így élnek.

aquaticus 2018.04.15. 18:42:41

Ugyanez lesz a sorsa Gyuri bácsi elszánt csahosainak. A derék emberbarát még rápróbál az üzletre ezekkel a gátlástalan, de beszédhibás és röhejes ifjú titánokkal, aztán ha ez a mutatvány is bukik, akkor keres egy másik népet, akiket boldoggá tehet...

A KÉT MILLIÓ MENTI MEG EUROPÁT 2018.04.15. 19:24:52

A bukas nem most kovetkezett be, hanem amikor elvtelenul bealltak egy orult milliardos szemelyes bosszuhadjarataba.
Milyen emberek ezek, akiknek nem megalazo, egy milliardos bosszujat szolgalni ????????????????

anyadmajma 2018.04.15. 19:35:55

Na, jólvan, a bértrollok még mindig fizetve vannak.
Én meg arra emlékszem, hogy a poltpot bizonyítéka az volt az emberek ellen, hogy megírta a magyar nemzet, hogy lopott. És az összes embert nem tudta elítélni a bíróság, csak kampányfogás volt.
Ez az, amit nem tudtok ti hazaáruló bolsevik gecik felfogni az egyszámjegyű IQ-tokkal: Hogy a magyar nép 2/3-ának ebből van elege. Hazudjatok csak, de akkor is csak az ország 30%-a szavazott a gazdátokra. Aminek a fele pénzen vett külföldi szavazat.

monddazigazatmar 2018.04.15. 22:15:18

@anyadmajma: Még jó, hogy te beszélsz hazugságról, te fasz.
30% szavazott? Az igen, pedig 48%ot írtak ki. És a külföldiek még nem voltak beleszámolva.

Kivlov 2018.04.16. 07:54:39

Nem unjátok még a másikra mutogatást?
Óvoda...

igazi hős 2018.04.16. 08:30:37

@monddazigazatmar: "nyilván tömegesen rúgnának ki embereket ha nem oda szavaznak" Nem a CBA dolgozókról van szó: 800 ezer közalkalmazott és 200 ezer közmunkás. Köszönjük, Emese.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.16. 09:24:20

Egyértelműen csalás történt, amit onnan is lehet tudni, hogy GYurcsányék az MSZP-vel szoptak, és nem verik rommá a tüntetőket az országban.

Szóval új választás kell. És ha megint veszítenek Gyurcsányék akkor megint egy.

És ha 7 darab választás kell, mire elérjük a célt, és betesszük a ballib elkúrókat a Jobbikkal a kormányba, akkor annyi.

Ha ez megvan, akkor gyorsan kiiríjuk az előrehozott választást, mert nácikkal (Jobbik) mégse lehet kormányozni egy demokratának.

Azt megnyerik az elkúrók és minden jobboldali tüntetőt, akik képtelenek elfogadni az igazi mindent eldöntő 9. választás eredményét se, azokat mind bebörtönözzük !

Ennyi.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.16. 09:25:20

@monddazigazatmar:

Hagyd már..

Ezek elmebetegek.

Nem tudnak veszíteni, ezért vadabbnál vadabb konteókat gyártanak, egyre hülyébb emberek.

2018.04.16. 09:35:37

Tetszettek volna vásárolni Magyar Nemzetet, akkor nem ment volna csődbe. Írtak volna jó és színvonalas újságot, nem ment volna csődbe.

monddazigazatmar 2018.04.16. 10:09:30

@igazi hős: És ez a 800 ezer ember szépen csendben marad, és csak egy szól egy ujságírónak mi? :D:D

konrada 2018.04.16. 10:42:11

@lobaszopiatej:
Erről van szó: jól kell írni az újságot, s erre jó példa az Index.

..azt például nem is akarja eladni Simicska, mert pénzt hoz...

Kunhalmi Ágnest megkurnám de nem szavaznék rá 2018.04.16. 13:24:11

Biztos hogy csaltak. 8 eve toretlenul fejlodik a gazdasag, egyszeruen kizart hogy maradt meg az orszagban 2 millio libbant, akik nem a fideszre szavaztak. Minimum 90 %-os fidesz tobbsegre szamitottam, nem hiszem el, hogy csalas nelkul ilyen jo eredmenyt ert el az ellenzek.
süti beállítások módosítása