Egyéves a bezárt Népszabadság

2017. október 09. 10:48 - nyolcoranegyven

OSE: Az emlékét nem tudták teljesen eltörölni

Október 8-án volt egy éve, hogy az orbáni rendszer - üzleti okokra hivatkozva, valójában politikai céllal - bezáratta a Népszabadságot, az újságírókat szélnek eresztették, az olvasóknak fügét és Magyar Időket mutattak. A 60. születésnapja előtt egy hónappal kinyírt újság munkatársai és olvasói vasárnap Bächer Iván kőrisfájánál emlékeztek meg az "októberi sajnálatos eseménynek" nevezett döntésről. Melynek nyomán a lapot kiadó Mediaworks-öt átjátszották Mészáros Lőrinc kezére. 

Hogy zárták be a Népszabadságot? Ez viszonylag egyszerűen történt (felhívták Heinrich Pecinát, és azt mondták neki: Jetzt!). Olyan súlyos döntésről volt szó, amit nem lehet elképzelni Orbán Viktor nélkül. Az újabban Soros Györgyöt hajkurászó miniszterelnök már 1990-ben is be szerette volna záratni a (pártállami) Népszabadságot, de aztán mégis kénytelen volt kivárni az alkalmas pillanatot. 

Az olvasók nem felejtenek, és nem kezdtek Magyar Időket olvasni. Emlékeznek azokra a szombat délutánokra, amikor ebéd után le lehetett roskadni a pamlagra, és zörgetni lehetett a (világszerte válságban lévő, lehet, hogy éppen kihaló) papírújságot. 

Az újságírók sem felejtenek, ezért mentek a Bächer Iván által ültetett fához. Titokban azt várták, hogy több kolléga ott lesz a közös emlékezésen, ez aztán elmaradt. A bezárt Népszabadság már nem lett sajtóügy, pedig a szervezők törődtek azzal is, hogy messze legyen a lapzárta, és ne kezdődjön túl korán a "buli". A Népszabadságot fénykorában gyakran érte az a vád, hogy érzéketlen a vidéki/szakmai/bajba jutott lapok sorsa iránt. Most, amikor a bezárt újság ügye lassan, de biztosan elfelejtődik, ez is szóba került a rendezvényen. A Szabad Pécsnek átadott Népszabadság-díjjal a bezárt lap munkatársai azt szerették volna jelezni, hogy új lapot ugyan nem indítottak, de figyelnek a magyar sajtópiac eseményeire. 

Apropó új lap. Miért nem indították el a népszabisok a Helikopter munkacímen futott weboldalt? Folytak erről lázas tárgyalások, aztán nem lett belőle semmi sem. A papírújság kiadói háttér nélküli alapítása eleve lehetetlen volt, de egy honlap összebütykölése nem okozott volna gondot a korábbi hír- és véleménygyártó újságírói közösség számára. Miután e sorok szerzője is munkatársa volt (nem sokáig, mintegy 30 éven át) a Népszabadság alkotói gárdájának, el lehet mondani, hogy az újraindítandó periodika hosszú hónapokon át téma volt a felborult szerkesztőség életében. Murányi András főszerkesztő a 8.40 videosorozatában számolt be arról, hogy befektetőkkel tárgyal (eredménytelenül).

A kollégák egy része tavaly októberben attól tartott, hogy beszállni az online piacra a népszabadságos online lemaradással eleve kudarcra ítélt vállalkozás. Mások arra az álláspontra helyezkedtek (én is - R.L.), hogy el kell kezdeni a nulláról, és vállalni kell a bukás kockázatát is.

Igen ám, de ebből nem lehet megélni. Az újságíró pedig - a pékhez és a BKV-ellenőrhöz hasonlóan - fizetésből tartja el a családját. Egy körülbelül két nap alatt összeüthető honlap 8-10 embernél többet nem tud eltartani. Az pedig édeskevés. Lehet, hogy elsősorban ezért halt el a Helikopter ötlete. Meg talán azért, mert nem volt a szerkesztőségben olyan vezéregyéniség, aki egy kicsiny közösséget maga mögé tudott (és mert) volna állítani. És legalább azt megtette volna, mint amit Szombathy Pál meglépett a Magyar Hírlap bezárása után. Szombathy vállalta a kockázatot, és Pont néven új lapot indított, ami aztán gyorsan megszűnt. A volt főszerkesztő mégis emelt fővel zárta le a régi Magyar Hírlap-időszakot. Miután hasonló próbálkozás nem történt a Népszabadságnál, nem tudhatjuk meg, mi történt volna a Helikopterrel.

Friss hír, hogy Kereszty András egykori főszerkesztő-helyettes egy évvel az OSE után a napokban kezdte gründolni az Új Népszabadság-blogot, őt is, miként másokat, az elkeseredés vezette, a pénz nélkül indított blog sorsa kérdéses, kétséges. Nem említhető együtt egy nagy szerkesztői közösség későbbi sorsának alakulásával. 

Na, mindegy. (Rab László, 2017. október 9.)

A Nyolc óra negyven teljes videosorozata a Népszabadság bezárásáról itt érhető el

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyolcoranegyven.blog.hu/api/trackback/id/tr2112942047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2017.10.09. 18:26:35

A Népszabi MSZMP pártlap volt és csak a kellően abszurd rendszerváltásunknak köszönhetően maradhatott fent eddig.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.09. 18:41:42

"az orbáni rendszer - üzleti okokra hivatkozva, valójában politikai céllal - bezáratta a Népszabadságot, az újságírókat szélnek eresztették"

Tudtommal egy Pecina nevű ostrák üzletember, a tulajdonosa zárta be, miután a baloldali pártok nem akarták megvenni hőn szeretett lapjukat. Igen, ugyanazok, akik azóta is óbégatnak, hogy Orbán bezáratta a Népszabót.

Ezek közismert és igazolható tények. Nem fér a fejembe, hogy lehet még mindig leírni azt a hazugságot, hogy "az orbáni rendszer" szüntette meg.

Willkommenskultur 2017.10.09. 19:03:40

reméljük a nagy múltú mszp-nek se lesz folytatása

Che21 2017.10.09. 19:16:18

"a korábbi hír- és véleménygyártó újságírói közösség"

Hmm, freudi elszólás?

Che21 2017.10.09. 19:18:26

"üzleti okokra hivatkozva, valójában politikai céllal"

"Murányi András főszerkesztő a 8.40 videosorozatában számolt be arról, hogy befektetőkkel tárgyal (eredménytelenül)."

Tehát minden sivalkodás ellenére, valóban üzleti okok álltak a megszüntetés mögött.

röf 2017.10.09. 19:19:56

A Népszabinak értelemszerűen nem járt egyházi temetés, csendben kimúlt a rabló-kapitalizmus oltára mögötti gödörben.
Temetésén senki nem vett részt.
Bekker Iván népe megtért.......

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.10. 11:51:40

@Che21:

Pecina is nyilván obban járt volna az eladással, mint a megszüntetéssel. De a Népszabó már a szociknak sem kellett, akiket pedig évtizedeken át hűen kiszolgált. Valószínűleg úgy gondolták, hogy a megszűnés miatti sivalkodással több politikai tőkét szereznek, mint a lap megvásárlásával és üzemeltetésével. Külföldön ez be is jött.
süti beállítások módosítása