Összeesküvés-elméletek a Népszabadság bezárásáról

2017. október 04. 18:39 - nyolcoranegyven

Mi lett volna itt, ha Soros beáll az újság mögé?

A Népszabadság 2016. október 8-i bezárása után a szerkesztőségen belül, az olvasói körben és a politikai-értelmiségi fórumokon is elkezdődött a találgatás arról, mi verte ki a biztosítékot annyira, hogy a hatalom a lap azonnali megszüntetéséről döntött. Ez olyan súlyú lépés volt, és olyan következményekkel járt, hogy azt Orbán Viktor tudta nélkül senki nem vállalhatta magára. Egy tavalyi interpretáció szerint Heinrich Pecina, a Mediaworks osztrák tulajdonosa akkor döntött a bezárásról (2016. október 7-én este), amikor valaki azt mondta a telefonba Budapestről: - Jetzt. 

Radnóti Sándor egyetemi tanár három ügyet említett, amelyek a bezárás előtti hetekben irritálhatták a Fidesz legfelsőbb hatalmi körét. A nemzeti bank elnökének lakásbotránya mellett Rogán Antal nevetséges helikopteres repdeséséről számolt be az újság (ennek jelentősége abban volt, hogy Rogán letagadta a később fotókkal igazolt tényt), de a lap legsúlyosabb bűne az volt, hogy éles kommentárokkal világított rá a népszavazás nyilvánvaló bukására (amelyet Orbánék világra szóló győzelemként ünnepeltek). 

 

- Hogy be fogják zárni, arra évek óta fel voltam készülve - mondta Bitó László író, orvos-kutató a 8:40 kamerája előtt, és felvezetett egy érdekes konstrukciót. Bitó szerint "ki lett adva" valakinek, hogy tudja meg, kik szivárogtatták ki a Matolcsy-lakásügyeket és a Rogán-féle helikopterezés történetét. - A kínvallatás már nincs divatban - jegyezte meg Bitó -, akkor rendezzük meg... ott lesz az összes komputer meg jegyzet, könnyen a "súgó" nyomára lehet jutni. (Ez eléggé életszerű, és tiszteljük Bitó László írói fantáziáját, a szerkesztőség tagjai péntekre valóban minden holmijukat összedobozolták, valóban ott maradtak a hozzáférhetetlen számítógépek is, a holmihoz később hosszú időn át nem lehetett hozzájutni; annyit mégis megjegyzünk, hogy a modern infotechnológia korában más módszerek is vannak arra, hogy egy kiszivárogtatót elkapjanak - R.L.) 

A szerkesztőség bezárása után (amelyet Pecina magyar helytartója, Katona Viktor vezérigazgató hajtott végre) megszólalt a 8:40-es videosorozatban Murányi András főszerkesztő is (aki újabban a zoom.hu vezetőjeként tüsténkedik). Murányi nyilatkozatának legérdekesebb része, hogy befektetőkkel tárgyalt egy új orgánum indításáról, melyből aztán nem lett semmi. A főszerkesztő nyilatkozatából az derül ki, hogy már a nyár folyamán eljutottak hozzá a hírek arról, hogy "ez a garnitúra (Mészárosék) átveszi a Mediaworks irányítását", és erről az információról tudtak a szerkesztőség vezetői is. A főszerkesztő azt is megemlítette, hogy október 7-én este volt egy hisztérikus hangulatú értekezlet a Mediaworksnél, ahol szóba került, hogy mi következik másnap. "Volt egy személy, aki kikelt a döntés ellen" - mondta Murányi, aki arról is beszámolt, hogy tárgyalt egy új lap indításáról olyan befektetőkkel, akik rokonszenveztek a Népszabadsággal. Az erre vonatkozó kijelentések 4.00 percnél kezdődnek. 

 

Nem tudjuk, ki lehetett a "rettentően félő magyar nagytőkés", aki budai villájában fogadta Murányit. Mellette külföldi "befektetőjelöltekkel" is tárgyalt a főszerkesztő, nagyköveteket is felkeresett, sikertelenül. Egy évvel a gyászos események után belegondolni is rossz, mi lett volna itt, ha a Soros Foundation odaállt volna 2016 őszén az Új Népszabadság mögé. Értesüléseink vannak arról, hogy a CEU integritását féltették. Sajtópletykák szerint ugyanis az orbáni adminisztráció már évekkel ezelőtt megüzente a magyar származású milliárdosnak, hogy lassabban a testtel, óvatosabban bánjon a magyarországi portfólióval, különben baj lehet a CEU-val...

A Nyolc óra negyven Népszabadságos videosorozata itt érhető el.

Az újság bezárásáról és a 8:40 születéséről szóló bejegyzésünk itt található

Az újság megszüntetésének egyéves évfordulóján az újságírók és az olvasók Bächer Iván fájánál, a Pozsonyi úton tartanak vasárnap délelőtt 11-kor megemlékezést. (Rab László)

*

A Nyolc óra negyven adományokból és az önkéntességből él. Támogasd a 8:40-et, és akkor újabb videókat tudunk készíteni.

Számlaszámunk: 11708001-20555715-00000000 Civil Művek Közművelődési Egyesület A közleménybe írd be: 8:40 videó

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyolcoranegyven.blog.hu/api/trackback/id/tr6012928485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2017.10.05. 08:00:44

Felesleges a dolgot túlkombinálni: a magyar baloldali értelmiség nem kell a kutyának sem. Lehet itt sipákolni, hogy úgy a FIDESZ megszüntette, meg úgy a Patás megszüntette, de a helyzet az, hogy ha valaki a baloldalon akarta volna, akkor pár százmillióból még aznap újra tudta volna indítani a lapot. Ma kis hazánkban ez csak pénz kérdése. És aki azt mondja, hogy a privatizélések és egyéb ilyen-olyan ügyek után a baloldalon nincs pénz, az finoman szólva egy picikét naiv. Csak hát, a magyar baloldali értelmiség ott sem kell. Annak a pénznek a töredékéből amibe egy népszabó kerül simán fenn lehet tartani a 444-et, és pár indexes blogot pár olyan emberrel aki alig funkcionális analfabéta.

Ez van elvtársak, teccettek volna nem levinni a színvonlat a béka segge alá. A 80-as években még a Párt is összerezzent, ha egy szimatszatyros értelmiségi elböffentette magát, ma viszont a Pumped Gabó szava a médiában többet nyom a latban mint a Magyar Tudományos Akadémia elnökéé.

commentes nikk 2017.10.05. 08:46:21

Engem eleve idegesít a bezárás kifejezés, egy lakást, egy tornatermet lehet bezárni, egy újságot nemigen, gondolom ezt a hülye szót a betiltották helyett használják összekacsintóan, akik használják, csak tudják, hogy betiltásról valójában szó sem volt, de a bezárás hasonlót sugall. Szóval megszűnt, maradjunk ennyiben. Már csak azért is, mert a hozzá közel állók, az adott oldalon lévő pénzmágusok nyugodtan megvehették, megmenthették volna, ez ugyanis egy tök egyszerű piaci manőver volt, aki megvette, megszüntette, ha olyan veszi meg, aki nyomja bele tovább a lóvét, ma is vígan pöfékelhetne a Népszabi. Ja, hogy balról a kutyának nem kellett, mert egyrészt veszteséges volt, másrészt nem képviselt megmentendő értéket? Akkor ne sirassuk, egyszerűen bedőlt üzleti vállalkozásként, mint a rosszul menő sarki pékség.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.05. 09:00:35

A piac láthatatlan keze bezárta. Ki merné ezt kétségbe vonni?

A tudomány sosem téved! 2017.10.05. 09:54:15

Az nem merült fel, hogy pénzt senki nem fizetne, index színvonalú "újság"cikkekekért?

VaradiJanos 2017.10.05. 10:13:48

Bisztos hogy a patás orr bán vagy a ráhel csinálta ki a tetveSS fideSSes polttal karbanöltve mer egyèbként mi libejális demokjaták tökéletesen nekszervezeten tudunk bármit üzemeltetni és szervezni lásd mijen ügyessen készülünk a választásokra is

nyolcoranegyven 2017.10.05. 12:57:31

Csondben jegyezzük meg (a hozzászólásokat köszönjük), hogy a nol.hu oldalról legelőször a kommentek tűntek el. Amikor bezárnak valamit, akkor ezek eltüntetése is szempont. Pedig hát azt a kommentet valaki megírta, kigondolta stb. A Népszabadság bezárása (megszüntetése) ezzel a jobb-bal játékkal nem érthető meg, ilyen Magyarországon nincs, a Fidesz pártállami tempóval nyomul, a "baloldal" pedig olykor egészen jobboldali tud lenni. Minden csak abban az összefüggésben értékelhető, hogy kell-e Mészárosnak és döntött-e róla Orbán. Ha a piac döntené el egy lap sorsát, már nem lenne papírújság Magyarországon. Üdv

DFK 2017.10.05. 13:27:15

@nyolcoranegyven: És hát a Népszabadságot még balról se akarták finanszírozni.
süti beállítások módosítása