'18 még meglesz nekik

2017. augusztus 30. 11:48 - nyolcoranegyven

Utána csúnya véget ér a Fidesz-rendszer

A Momentum Mozgalom hétfői tüntetésén rögzítettük a jóslatot. A fiatal rendszerkritikusok, akiknek ténykedését jókora fanyalgással fogadja az ellenzéki politikai mező, Vlagyimir Putyin újabb budapesti látogatásának napjára időzítették Sánc utcai tiltakozásukat. Fáklyákkal és zászlókkal vonultak a Citadellára, ami a kívülállók számára eléggé érthetetlennek tűnt. Nem a célkitűzések (az európai értékek védelme, az orbáni rendszer putyinizálódása elleni fellépés stb.), hanem a jellegzetes budai helyszín miatt.

A Sánc utca környéke valóban nem az a tipikus munkáskerület, az már biztos. De hát miért ne lehetne itt tüntetést szervezni? Az is elég unalmas, amikor a tiltakozók automatikusan a Kossuth térre vonulnak. Nyugodtan mehetnének néha Csepelre vagy a BAH-csomóponthoz is.

A résztvevők családias és kedves hangulatban készülődtek. Szívélyesek voltak, transzparenseket készítettek, látszott, hogy örömmel jöttek. De találkoztunk a NER által meghonosított tüntetőfajtával, a bokor tövében a telefonját nyomkodó lázadóval is, aki interjúkérésünkre azt felelte: nem szeretné.

- Mit nem szeretne? - kérdeztünk vissza.

- Azt, hogy rajta legyek a képeken.

- Így azért elég nehéz lesz - ütöttük el a dolgot, és föltettük ugyan magunkban a kérdést (Minek megy tüntetni az, aki nem vállalja az arcát?), de megértettük a mélyebben rejlő okokat. Állami cégnél, önkormányzati hivatalban dolgozva vagy más fideszita helyen alkalmazott emberek számára valóban kellemetlen lehet az ország oroszok kezére való átjátszása ellen ágálni.

Putyin, a holland "balhé", Mészáros Lőrinc és a maffiakormányzás volt a fő téma, ezek azok a tüntetésre hívó témák, amelyek megmozdítanak 2-300 embert. Ami nem sok, de a Momentum esetében azért máshogy esnek a dolgok. Az olimpiarendezés elleni aláírásgyűjtés sikere is azt jelezte, hogy sok a fiatalok körüli szimpatizáns. Még azt is elnézik nekik, amikor hibáznak. És nem foglalkoznak olyan apróságokkal, hogy a Putyin-látogatás előestéjén a mozgalmárok újra Marx térre nevezték át a Nyugati teret, és a városban 1972-es (pártállami) Népszabadságot kezdtek osztogatni. Erről aztán élénk vita bontakozott ki a Facebookon, merthogy a Népszabadságot egy éve, október 8-án nyíratta ki az Orbán-kormány (erről a 8:40 terjedelmes videosorozatot helyezett el a Facebook-on és a Youtube-on.)

Újszerű volt a gellérthegyi tüntetésen, hogy eljött a székesfehérvári Momentum-sejt is, ami jelzi, hogy Fekete-Győrék tényleg hálózatot kezdtek építeni. A felvonulást Európamenetnek nevezték, elegáns volt és békés. A résztvevők is inkább a Momentum által gyakorolt gesztuspolitizálást értékelték benne, nyilván nem akartak kövekkel hajigálni, és itt olyan téli palota sem található, amit a retróhelyzetnek megfelelően el lehetett volna foglalni. Lenn a Dunán sem úszott az Auróra, viszont a környékben annyi rendőr tüsténkedett, hogy olykor azt gondoltuk, mintha minden tüntetőre jutott volna egy-egy poszt.

A Czakó-cukrászda kertje bezzeg tele volt. A külföldiek izgatottan fotózták a zászlós népet, a szemközti futballpályán gyerekek kergetőztek az Orbán-rendszer TAO-jából telepített műfüvön.

Miközben augusztus 28-án este a momentumosok Európát védték, a Citadelláról azt lehetett látni, hogy Putyin hátsójának kiterjedt árnyéka visszavonhatatlanul szétterült a magyar főváros fölé. (Rab László)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyolcoranegyven.blog.hu/api/trackback/id/tr5212790182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása