Rédei Éva 70

2017. május 15. 15:34 - nyolcoranegyven

A nagy születésnapi "átverés"

(Rab László pontos beszámolója egy kényes feladat végrehajtásáról)

Van egy pár négyzetméteres könyvesbolt Pesten a Pozsonyi úton, Lipócia szívében, egy parányi energikus asszony, Rédei Éva működteti, ha itt nem kapsz meg valamit, akkor nagy a baj. Kezében elektromos cigarettát szorongat, olykor beleszippant, néz rád a könyvkupac mögül őszinte nagy szemmel, van ideje beszélgetni.

Bächer Iván volt a szíve csücske, nem csak azért, mert Iván évről évre szaporodó új könyveit árulhatta, de azért is, mert az író gyakran betért a könyvesboltba, olykor aktív szerepet vállalt a Rédei Éva által szervezett bulikban, zongorázott, felolvasott és mesélt. Láthatóan jobban érezte itt magát, mint a túloldalon, munkahelyén, a Népszabadság ódon hangulatú kockaházában a Bécsi úton. Egészen biztos, hogy a Pannónia utcában lakó író a Láng Téka Könyvesboltban több időt eltöltött, mint velünk, újságírókkal a munkahelyén.

Valamikor régen állami könyvesbolt állt itt, azt vitte Éva, és lett rögtön a rendszerváltás hajnalán az első magántulajdonú könyvesbolt tulajdonosa. Érdeme, hogy a közel három évtized alatt írók egész sora szokott ide, és a könyvesbolt olyan külföldre szakadt vendégek kedvenc találkozóhelye is lett, akik itt kezdték az itthoni újraalkalmazkodást. Rédei Éva évekkel ezelőtt a Pozsonyi Piknik szervezésében is jeleskedett, igazi szervező módjára intézkedett, hova kell asztal, sátor, miegyéb.

De csak addig izgatta a dolog, amíg érdekes volt, személyes és kedves, ettől remélte, hogy a polgári szokások újra divatba jönnek ott, ahol ő van. Amikor a piknik nagyipari méreteket kezdett ölteni, kivonult belőle, a pénzcsinálást meghagyta másoknak.

Nem ragozzuk tovább. Az volt a feladatunk (Darvasi László írótól kaptuk), hogy csaljuk át csütörtökön délután ötkor a könyvesboltosok nagyasszonyát a szemközti bárba, ahol 70 kedves ismerőse köszönti egy meglepetéspartin a 70 éves Rédei Évát. Azt hazudtuk, hogy könyves riportot kezdünk forgatni, ennek megfelelően benntartottuk a boltban, ügyelve rá, nehogy meglássa, amint gyülekezik a nép. Még a raktárba is beküldtük egy könyvért, hogy a dolog biztos legyen. Öt órakor pedig elindultunk a tett színhelyére. A többi felvételeinken látható.

Boldog születésnapot, Rédei Éva!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyolcoranegyven.blog.hu/api/trackback/id/tr9812506761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása